Page Cover Event Safari Fetiș
Despre cartierul Ferentari s-au zis multe: locul unde legile sociale nu se există, un spațiu al sărăciei și al violenței, un loc al nimănui. Reprezentarea cartierului în media e caracterizată de stereotipuri și prejudecăți dăunătoare pentru comunitatea romă care trăiește acolo. Dar cum arată Ferentari cu adevărat, prin ochii locuitorilor lui? Safari Fetiș e spectacolul care răspunde la această întrebare și care debutează miercuri, 25 mai la ora 19:00 chiar în inima cartierului, la Studiourile Ferentari.

Safari Fetiș este un tur ghidat al cartierului Ferentari, prezentat sub forma unei satire performative, care adresează mistificarea cartierului și dezumanizarea locuitorilor care trăiesc aici. De-a lungul timpului, mass-media, autoritățile sau mediile sociale au contribuit la modelarea imaginii cartierului, adesea prin recurs la stereotipuri, exotism și narațiuni forțate.

Timp de decenii, ghetourile din Ferentari au fost privite de la distanță sigură, cu nepăsare și cinism, chiar de către cei care ar fi trebuit să adreseze lipsa serviciilor sociale sau inegalitatea sistemică. Un deputat a făcut la un moment dat chiar o hartă a seringilor, un proiect care probabil așteaptă o continuitate printr-un sertar prăfuit, la fel cum așteaptă și promisiunile din toate campaniile electorale. Se mai izolează termic un bloc, se mai asfaltează o străduță, pe filozofia “afară vopsit gardu’, înăuntru leopardu’. Între timp, copiii de acum 10 ani care au crescut lipsiți de orice șansă, acum sunt adulți, numai buni de arătat cu degetul de către lumea privilegiată, de inclus în proiecte și studii antropologice sau de folosit în statistici despre analfabetism sau violență.

Safari Fetiș e cu și despre oameni din Ferentari, cu probleme, visuri și bucurii, o felie de cotidian, condimentată doar cu un dram de umor, într-o bucătărie plină de clienți dar fără aviz de funcționare.

Text și regie: Ionut Oprea
Concept artistic: Mihaela Drăgan
Scenografie și costume: Silvia Horobeanu
Poster: Teodor Bradu

Cu: Cateluța Vatală, Anca Văleanu, Georgiana Vatală, Ana Maria Vatală, Andreea Petre, Andreea Ioniță

Spectacolul face parte din proiectul Erasmus – Roma Heros In The Streets of European Cities.

282578451_5307910345895788_1766421440559782241_n
Shopping Basket
RO