Expoziția

„Rezistența este o fată care schimbă lumea”

 Vă invităm la o expoziție care celebrează fetele, femeile și persoanele non-binare ca modele de rezistență – în martie la Rezidența BRD Scena9

Vor fi prezentate 11 lucrări video create de artista Mihaela Drăgan bazate pe poveștile adevărate ale unor tinerx liderx din Europa de Est și Asia Centrală, interpretate de 10 artistx romx. Împreună cu ele vor fi expuse și o parte dintre costumele realizate pentru proiect de artista Zita Moldovan. Pe durata expoziției – între 11 și 20 martie – vor avea loc și o serie de evenimente conexe: un panel de discuții cu artistx, un live performance de spoken-word poetry cu Julio Elvisey Pisică și primul concert cu public de după lansarea albumului Niko G. x Kali „Tehno-Vrăjitoarele”.
Pe 11 martie, la Rezidența BRD Scena9, are loc vernisajul expoziției „Rezistența este o fată care schimbă lumea” un proiect derulat de Compania de teatru independent feminist rom Giuvlipen. Expoziția înglobează 11 lucrări video ale căror concept artistic și scenariu este semnat de artista Mihaela Drăgan, o serie ce spune poveștile inspiraționale, complexe și nefiltrate ale fetelor care ripostează și își imaginează lumi mai bune pentru ele și pentru societățile în care trăiesc.

"

„Rezistența e o fată tânără care își cere drepturile. Ea poartă nume diferite și vine din Ferentari și din Kârgâzstan sau din Buriatia. E hotărâtă, autentică și schimbă lumea. Am lansat primul episod pe 8 martie 2021 pentru a celebra femeile, fetele dar și persoanele non-binare care își adună forțele zi de zi pentru a crea frumusețe și reziliență în această lume. Și am continuat să celebrăm și după Ziua Internațională a femeii pentru că în fiecare zi avem un răspuns de rezistență, în fiecare zi stăm împreună, reziliente și creative, și nici măcar în pandemie nu ne-am oprit din misiunea noastră. Împreună cu întreaga echipă de creație, am muncit enorm la acest serial video. A fost o muncă susținută de mai bine de un an, pe care ne bucurăm să o putem împărtăși și offline, nu doar pe canalele noastre de social media. Lucrul la acest proiect m-a făcut să mă simt mândră de noile artiste din Giuvlipen, tinere talente cu potențial imens, în care am încredere că vor duce misiunea artei noastre mai departe.”
Mihaela Drăgan, actriță, dramaturgă și co-fondatoare Giuvlipen

Vizitatorii vor avea posibilitatea să urmărească, timp de 10 zile, proiecții ale celor 10 episoade deja lansate online, care prezintă istoriile personale ale unor fete și femei tinere din Europa de Est și Asia Centrală, fete care sunt lidere, formatoare de culturi și narațiuni progresiste în țările în care acestea trăiesc. Fiecare dintre acestea este o posibilitate de a ne uita la societatea în care trăim prin ochii acestor eroine: ce înseamnă, de exemplu, să îți creezi propria emisiune pentru comunitatea ta LGBTQAI+ atunci când nu există reprezentare în mass-media? Cum te simți atunci când faci trap de mare succes pe Tik-Tok, dar încă sunt mulți oameni care „te trimit la cratiță” doar pentru că ești femeie romă?

Ultimul episod al seriei, cel de-al unsprezecelea, va fi lansat oficial cu ocazia vernisajului expoziției și va putea fi urmărit exclusiv la Rezidența BRD Scena9 pe perioada expoziției, urmând să fie făcut disponibil pentru vizionarea online abia după data de 20 martie. 

Alături de lucrările video vor fi expuse și o parte dintre costumele realizate pentru acest proiect de actrița, jurnalista și creatoarea de modă Zita Moldovan.

În perioada de desfășurare a expoziției vor fi organizate o serie de evenimente conexe prin intermediul cărora publicul va avea posibilitatea de a le cunoaște mai bine și din perspective diferite pe artistele implicate în acest proiect. Astfel că:

  • Pe 11 martie, ora 18:00, în cadrul vernisajului expoziției va avea loc un panel de discuții la care vor participa o parte dintre performerx care au adus la viață poveștile de rezistență din proiect (moderată de cercetătoarea Ioanida Costache). Această conversație cu artistx va fi urmată de un live performance de spoken-word poetry în care Julio Elvisey Pisică – artistx în colectivul Giuvlipen –  va prezenta o parte dintre lucrările sale
  • Pe 19 martie, ora 19:00, în cadrul finisajului expoziției, va avea loc primul concert cu public Niko G. x Kali de după lansarea albumului „Tehno-Vrăjitoarele”, în care artistele Mihaela Drăgan și Nicoleta Ghiță vor prezenta live melodiile incluse pe albumul lor de debut.

Expoziția va fi deschisă vizitatorilor zilnic de pe 11 până pe 20 martie la Rezidența BRD Scena9, strada Caragiale nr. 32, București. Program de vizitare: Marți – Vineri: 16:00 – 20:00 | Sâmbătă – Duminică: 13:00 – 20:00. Datorită contextului generat de pandemia COVID-19, vizita expoziției este permisă în baza certificatului verde sau a dovezii de vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2. Purtarea măștii și respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară indicate de către custode în spațiile expoziției este obligatorie, iar numărul de vizitatori va fi permis în mod controlat.

Echipa de creație a proiectului:

Mihaela Drăgan: actriță, dramaturgă și co-fondatoare Giuvlipen – semnează scenariul și conceptul creativ al seriei „Rezistența este o fată care schimbă lumea”
Zita Moldovan: actriță, designer vestimentar și co-fondatoare Giuvlipen – a realizat costumele

Marius Mihordescu: DOP, asistent regie, (episoadele 1-6), montaj (episoadele 1-4)
Andreea Câmpeanu: montaj (episoadele 5, 6, 11), DOP (episodul 11)
Black Horse Mansion: DOP, montaj (episoadele 7-10)
Alex Bălă: producție muzicală (episoadele 1-7)
Dan Michiu Dinescu: producție muzicală (episodul 9)
Wanlov the Kubolor: producție muzicală (episodul 10)
Andrada Roșu: producție
Amalia Drăniceanu: fotografie

Interpretx: Andra Barangă, Julio Elvisey Pisică, Bianca Mihai, Raisa Mihai, Arhanghella, Nicoleta Ghiță (Niko G.), Andreea Ioniță, Florentina Gornistu, Andreea Petre, Mihaela Drăgan

Anna Rabko (Performing Borders): ilustrație
Augustina Vasile: texte & DTP broșură

Expoziția „Rezistența este o fată care schimbă lumea” este un proiect Giuvlipen:

Realizat în parteneriat cu:

Finanțat de:

Realizat cu sprijinul:

Shopping Basket
RO