Lansarea sezonului 2

Eu sunt actrița principală

credit animație: Mădălin Dragnea și ALL MAD Studio
Dăm startul sezonului 2 din Eu sunt actrița principală, emisiunea care face ceea ce nicio altă emisiune TV nu face: vorbește despre comunitatea romă dintr-o perspectivă de auto-reprezentare antirasistă, queer și feministă și creează un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor romi în dezbateri despre propria identitate și istorie.
 
Sezonul va cuprinde 7 episoade cu o frecvență bilunară de-a lungul cărora vom explora teme diverse și importante. Vă invităm pe platourile virtuale de filmare pentru o călatorie complexă și dinamică: pornim de la contextul actual – în care vecinii noștri de peste graniță sunt victime de război – și analizăm discriminarea refugiaților romi; Vorbim, de asemenea, despre nevoia de educație sexuală și despre cum trăim într-o societate care normalizează hărțuirea femeilor. Aducem în prim-plan tineri artistx romx și rezistența lor prin artă, explorăm nevoia de intersecționalitate și ce nevoi de reprezentare au persoanele rome din comunitatea LGBTQI+, și alte câteva subiecte surpriză.

Episodul 1: Cum a afectat războiul comunitățile de romi din Ucraina

Moderatoare: Zita Moldovan & Mihaela Drăgan

Au trecut mai mult de 2 luni de la izbucnirea unui război nedrept și inegal, mânat de dorința de putere și control total. Ucraina – spațiul pe care milioane de oameni îl numeau acasă – s-a transformat peste noapte în cel mai cumplit coșmar. Iar pentru toți refugiații ucrainenii de origine romă, lucrurile s-au dovedit a fi și mai dramatice. Pentru că, în încercarea lor de a lupta pentru supraviețuire, sunt nevoiți să lupte și cu rasismul și preconcepțiile din țările în care sunt refugiați.

Sunt aceleași preconcepții cărora trebuiau să le facă față în viața de zi cu zi, doar că impactul lor este amplificat de incertitudinea contextului. În gări, mulți dintre refugiații romi sunt întâmpinați cu rasism. La granițe, mulți dintre ei sunt tratați vizibil diferit de majoritate. În mass-media, sunt portretizați ca instigatori de conflict și haos. Sunt aceleași preconcepții care au redus actul eroic al unor ucraineni ce și-au apărat țara cu mult curaj prin capturarea unui tanc rusesc la un titlu care nu face altceva decât să consolideze stereotipurile deja existente: “un tanc rusesc, furat de romi”.

În acest context, episodul care deschide noua ediție a emisiunii „Eu sunt actrița principală” își propune să privească în profunzime modul în care războiul a afectat comunitățile de romi din Ucraina și cum sunt refugiații de etnie romă tratați în locurile în care ajung. Ca să înțelegem cu adevărat motivele pentru care, în loc să reducă rasismul și să amplifice solidaritatea, războiul a făcut contrariul, vorbim cu Natali Tomenko – artistă, cercetătoare și activistă – și pornim de la propria ei experiență ca ucraineancă de etnie romă. Ne oprim și asupra reprezentărilor dăunătoare din mass-media care doar perpetuează niște stereotipuri toxice, iar colega noastră, Maria Dumitru – responsabilă de proiecte de incluziune și egalitate de gen, interesată de feminismul rom, migrație, discriminare și problemele de gen – ne va prezenta câteva cazuri relevante pentru modul în care este afectată comunitatea romă.

Emisiunea va fi transmisă live atât pe Facebook, cât și pe canalul nostru de YouTube la care vă încurajăm să vă abonați și să activați notificările pentru a fi siguri că nu ratați șansa de a ne pune întrebări în timp real.

Detalii despre invitați

Natali Tomenko este o artistă, cercetătoare și activistă romă. A absolvit masteratul în Studii privind Patrimoniul Cultural: Cercetare Academică, Politică și Management la Universitatea Central Europeană din Viena. De asemenea, deține un master în design grafic de la Academia de Stat de Design și Arte din Kharkiv. În prezent, lucrează la ERIAC: Institutul European pentru Arte și Cultură a Romilor în calitate de coordonator al secțiunii Istorie și Comemorare. În paralel, ea lucrează ca membru al consiliului de administrație și director de creație la ARCA: Agenția pentru Advocacy of Rome Culture in Ukraine, care în circumstanțele actuale ale Războiului din Ucraina lucrează în domenii de ajutor umanitar și evacuare a romilor din Ucraina. Natali este Coordonatoare Națională de Voluntari și Apărătoare a Drepturilor Romilor la Centrul European pentru Drepturile Romilor din Ucraina, unde activează în calitate de voluntară, cu scopul de a sprijini activitatea directorului de apărare a drepturilor omului ale romilor din întreaga Europă și de a lupta cu rasismul digital împotriva romilor. Între timp, ea se implică în reprezentarea vizuală a istoriei și culturii romilor, în cadrul unor proiecte de artă legate de moștenirea culturală a romilor și genocidul romilor.

Maria Dumitru este o tânără cercetătoare romă, feministă și activistă pentru drepturile  omului. Maria deține un  master în studii de gen de la Universitatea Centrală Europeană, iar în trecut a lucrat pentru Banca  Mondială din România,  pentru organizații din Spania și Norvegia și a colaborat cu teatrul feminist rom Giuvlipen. Maria locuiește în prezent în Marea Britanie și lucrează pe cercetare în studii feministe și cu romi fără adăpost din Londra.

Vă încurajăm să susțineți printr-o donație o organizație care oferă suport persoanelor rome și persoanelor vulnerabile din Ucraina: АРКА − Агенція адвокації ромської культури.

Folosind link-ul de mai jos puteți contribui la eforturile pe care organizația le face pentru a oferi suport unora dintre cele mai vulnerabile persoane ucrainene cu o donație; noi (Asociația Actorilor Romi) o vom redirecționa către АРКА la finalul fiecărei luni:

Dacă preferați să realizați o donație direct către АРКА o puteți face folosind datele organizației:

Beneficiary IBAN: UA913052990000026005005018534

Receiver: Youth Agency for the Advocacy of Roma culture „ARCA”,
UA,  39601, Poltava reg., Kremenchug, Pidhirna str., 14

Account with Institution Bank: JSC CB „PRIVATBANK”, City: 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT Code: PBANUA2X

*Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener strategic: Saga Space

Co-finanțator: Sigrid Rausing Trust

Parteneri media: Decât o Revistă, Revista Arta, LitFem, Revista Arta, VICE România, Zile și Nopți, Libertatea, Radio România Cultural

Vezi episoadele pe Youtube sau pe pagina proiectului:
Shopping Basket
RO