Eu sunt actrița principală

Animație de Ioana Trușcă și Ana Banu.

Moderatoare: Zita Moldovan & Mihaela Drăgan

De clișee și tipare învechite ne-am săturat! De portretizări eronate, rasiste și senzaționaliste ale romilor ne-am săturat! Retoricile denigratoare, construcția discursivă a rasismului anti-rom și lipsa unui răspuns critic, antirasist angajat împotriva prejudecăților din media și cultura populară ne-au ajuns!
Și ne-am hotărât: vă invităm pe platourile virtuale de filmare, la o emisiune online ce face ce nicio altă emisiune TV nu face: vorbește despre comunitatea romă dintr-o perspectivă de auto-reprezentare antirasistă, queer și feministă și crează un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor romi în dezbateri despre propria identitate și istorie.
„Eu sunt actrița principală” este o emisiune online de tip talk-show, necenzurată, prin care vom crea conținut despre arta și cultura romă care are forța de a ne reprezenta și de a inspira. Temele abordate în fiecare episod vor fi expuse fără menajamente și fără excepții. De data asta regula e simplă: noi vorbim, iar voi vă luați notițe.

EPISOADE:

 

Episodul 3: Politici culturale – manele feministe și ascensiunea trapanelelor

Episodul 3: Politici culturale – manele feministe și ascensiunea trapanelelor

Posted by Giuvlipen on Thursday, February 11, 2021

Episod 3: Politici culturale – manele feministe și ascensiunea trapanelelor

Episodul 3 este special. Ne amintește ce mult ne place să mergem la petreceri, să dansăm, să ne bucurăm (abia așteptăm să scăpăm de pandemie!), dar și ce statut cultural au încă manelele, muzică produsă și performată în principal de persoane rome. Așa că ne întrebăm: este lumea artei autonomă? Este mediul cultural un spațiu al egalității de șanse, neideologizat sau, din contră, politica dictează (în continuare) ce anume este „acceptabil” ca produs cultural?
 
Multora ne place să credem că așa numitele „politici culturale negative”, care cenzurează producțiile culturale sunt de domeniul trecutului. Și totuși de ce, când are o așa mare popularitate, un gen muzical atât de vast ca maneaua nu este acceptat pe posturile de radio comerciale? Avem curajul să vorbim pe bune despre rasismul instituțional și prejudecățile nezdruncinate ale societății majoritare?
Cum se intersectează arta și politica, ce înseamnă apropriere culturală, de ce încă există prejudecata că manelele nu pot fi feministe și ce înseamnă recenta ascensiune a trapanelelor (un mix între trap și manea), vom dialoga cu invitatele noastre speciale: Prințesa de Aur, artistă, cunoscuta cântăreață de manele feministe, cu mesaje de împuternicire pentru femei și fete rome și Ioanida Costache, violonistă, cercetătoare și etno-muzicologă.
 
Ioanida Costache este violonistă și doctorandă în etno-muzicologie la Universitatea Stanford. Cercetarea sa explorează rasa și etnia, construirea identității, a traumei și istoriei, și cum acestea se intersectează în tradițiile muzicale orale rome. A primit burse de cercetare de la Comisia Fulbright, Centrul de Cercetare Avansată a Genocidului, din cadrul Fundației Shoah USC și la Centrul pentru Studii Avansate asupra Holocaustului Jack, Joseph și Morton Mandel de la Muzeul Holocaustului din SUA. Cercetările sale au fost publicate în Critical Romani Studies, Bridge Magazine, Decât o Revistă, Baricade ș.a..
 
Pe numele său real Loredana Elena Anghelache, Prințesa de Aur ne-a bucurat inimile cu vocea sa inconfundabilă. Cine n-a dansat niciodată pe „Uită-te la mine” sau pe „Te iubesc Mami”, să o caute acum… De-a lungul carierei sale a colaborat cu diverși artiști remarcabili: Florin Salam, Nicolae Guță, Mr. Juve, Șușanu și mulți alții.

Episod 3: Vindecarea romilor — de la trauma transgenerațională la sănătatea mintală în pandemie

Sănătatea mintală a romilor și romelor este importantă! De aceea, în cel de-al doilea episod al emisiuii, ce se va difuza joi 14 ianuarie, de la ora 19.30, pe pagina Giuvlipen de Facebook, vorbim despre un subiect care merită toată atenția noastră: trauma trangenerațională a romilor, transmisă genetic de către strămoșii noștri, victime ale unei istorii de sclavie și de genocid.


Este necesar să vorbim și despre cum ne afectează la nivel emoțional rasismul instituțional, violența sistemică sau brutalitatea poliției împotriva comunităților noastre rome. Foarte puțin se discută la nivel public despre cum evacuările forțate, sărăcia, lipsa accesului la educație, stigmatizarea de la locul de muncă, discriminarea multiplă au un impact negativ asupra bunăstării, stimei de sine și percepției asupra propriei identități rome.


Cum putem lupta împotriva acestor limitări care duc la o sănătate mintală precară, la depresie, anxietate și altele?
Care sunt consecințele rasismului asupra sănătății mintale?
Cum putem crea împreună un spațiu rom al vindecării colective, în care să ne putem exprima compasiunea unii față de altele, un spațiu în care să ne simțim în sfârșit în siguranță, unde viețile și corpurile nu ne sunt amenințate?
Cum ne putem simți mândre de identitatea noastră romă?

Răspundem acestor întrebări și ridicăm și altele împreună cu invitatele noastre, Nicoleta Stancu, psihoterapeută și Gya, artistă, solista formației Gypsy Casual. Vom crea un cadru de discuție, unde să propunem soluții de introspecție și vindecare pentru romi. Pentru că știm că o sănătate mintală bună ne poate îmbunătăți viața în mod semnificativ, vorbim pe bune despre ce înseamnă vindecare și găsirea unui echilibru între minte, corp și spirit. Și credem că acest drept ar trebui rezervat și romilor care nu își permit accesul la terapie! O asemenea discuție e cu atât mai importantă în perioada pandemiei, când comunitățile rome au fost cele mai vulnerabile, iar abuzurile lasă urme în mentalul nostru colectiv.
Valorificăm diversitatea în rândul comunității noastre și recunoaștem experiențele emoționale ale fiecărei persoane rome, în funcție de genul, clasa socială, orientarea sexuală, vârsta sau mediul din care provine. Ne imaginăm un viitor în care toate aceste identități diverse coexistă în pace și iubire în interiorul comunității noastre! Susținem dreptul persoanelor marginalizate social de a trăi o viață fericită și demnă!

ai multe detalii despre eveniment aici.
Te aven godiale saste veste, Romale!

Shopping Basket
Abonează-te la newsletter-ul nostru
Află primul/a despre următoarele spectacole și ce proiecte mai pregătim!
Noi vă respectăm confidențialitatea.
RO