albastru / portocaliu

„albastru/portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei „Blue/ Orange” de Joe Penhall și își propune să exploreze o zonă aproape invizibilă în societatea noastră, în discursul public general sau în reprezentările sale artistice – cea a experienței în secția de psihiatrie a unei femei de etnie romă. Spectacolul aduce la suprafață problematici intense ca destinul unui pacient internat la spitalul de boli nervoase, metehnele sistemului medical din România, discriminarea etnică în spitalele publice sau stigma socială față de bolile mintale, în particular asupra schizofreniei.

În versiunea românească, personajele piesei sunt plasate într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației descrise.

Ne scufundăm într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm, încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Spectacolul „albastru/portocaliu” este o voce importantă de vizibilizare, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.

„Este un spectacol în oglindă. Avem senzația că suntem întregi doar când ne vedem reflecția în ceilalți. Eu sunt român pentru că știu că nu sunt rom, eu sunt heterosexual pentru că știu că nu sunt gay, sunt creștin pentru că nu sunt musulman, sunt bogat pentru că nu sunt sărac. Dar în această privire către celălalt există și multă dorință și un surplus de real, o gaură făcută chiar în centrul sistemului nostru simbolic.“ (Mihai Lukács)

 

ECHIPA ARTISTICĂ

Distribuție: Zita Moldovan, Claudiu Dumitru și Andrei Șerban/ Iulian Gliță.
Muzica live: Poetrip
Scenografie: Laurențiu Ridichie
Regie: Mihai Lukács

 

MEDIA

Dilema Veche – Gilda
Scena 9 – Pământul e albastru ca o portocală

Shopping Basket
RO