SASTO VESTO

„Sasto Vesto! For Roma Healthcare Through Art” a luat naștere la începutul anului 2017 și a continuat pe parcursul anului 2018. Realizat cu sprijinul Fundației Open Society Institute în cooperare cu Public Health Care, Open Society Foundation, proiectul constă în ateliere și spectacole de teatru forum în diverse comunități rome din România. Scopul atelierelor a fostacela de a da putere comunităților de romi să se exprime prin artă, împotriva discriminăriisistemice și împotriva atitudinii negative și a abuzurilor din partea autorităților locale,care abuzuri afectează în mod direct condițiile de sănătate și ajută la perpetuarea precarității vieții romilor. Totodată spectacolele au încercat să surprindă experiențe realeale persoanelor de etnie romă implicate în proiect și s-au concentrat asupra unor subiecte ca: relațiile de putere din cadrul familiei rome, stigma asupra femeilor în relație cu sexul, avortul, discuțiile în spațiul familial despre ciclul menstrual, sexualitate, metode deprotecție sau sarcinile nedorite.

În prima parte a proiectului, în primăvara lui 2017, atelierele și spectacolele s-au realizat împreună cu comunitățile de romi din Ferentari, București („Ferentari, Sănătate în Sevraj”) și din Mizil, județul Buzău (Dikh te sastimastar! „Ai grijă de sănătatea ta!”), în parteneriat cuorganizația E-Romnja. La Mizil atelierul a fost realizat de actrița Mihaela Drăgan împreună cuGrupul de Inițiativă Mizil, format din Estera Baicu, Arabis Lincan, Leon Vișan, Corina Vișan, Laura Sandu și Alina Sima.
Spectacolul de teatru forum jucat la Centrul Comunitar „La Stela șiDana” din Ferentari, a fost realizat de Alin Coman, Nicoleta Ghiță, Toto Horvath, Adina Tatu,Cateluta Vatala și Daniela Vlăsceanu, sub coordonarea Zitei Moldovan.

Mizil este unul dintre orașele din România cu cel mai mare număr de persoane infectate cu HIVși în fiecare an, unul sau mai mulți tineri din comunitățile de romi, mor din cauză că nu iautratamentul. Familiile acestor tineri, datorită lipsei de informare și a ignoranței cu privirela HIV/SIDA, sunt deseori stigmatizate și condamnate pe nedrept pentru boala copiilor lor.Lipsa educației medicale afectează, însă comunitatea în mai multe moduri, un alt exemplufiind că tinerele fete nu sunt încurajate să meargă la control ginecologic, existând mentalitatea că acesta este necesar doar după începerea vieții sexuale.

În comunitatea de romi din Ferentari spectacolul nostru a fost în perioada în care primarul sectorului 5 a închis Caracuda – Centrul de servicii sociale din Ferentari, comițând astfelun abuz împotriva sănătății publice a persoanelor aflate în nevoie din acest cartier.În semn de solidaritate, multe asociații au semnat o petiție împotriva abuzului autorităților.Reprezentanți ai ONG-urilor și activiști locali au discutat, în lipsa unui dialog cuautoritățile, despre modalități și forme de rezistență în legătură cu problemele de sănătatedin comunitate.

În anul 2018 proiectul a continuat cu spectacole de teatru forum realizate împreună cu reprezentate și reprezentați ai comunităților de romi din Colentina și Ferentari, București. Spectacolele „Sasti Vesti (In accesul femeilor rome la sistemul public de sănătate. Povești din comunitatea boldeană)” și „Eu sunt… (In accesul femeilor rome la serviciile publice de sănătate. Povești din Ferentari)” au avut loc în compania mai multor reprezentanți aiautorităților, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. Tema centrală a celor două evenimente a fost lipsa accesului femeilor rome la sistemul public de sănătate și la drepturi reproductive, punând accent atât pe spațiul intimal familiei și comunității, cât și pe redarea relației dintre pacienta sau pacientul rom și medicul de familie și în ce măsură stereotipurile etnice și etichetele sociale pot influența viața acestora. „Sasti Vesti” a avut-o coordonatoare pe actrița Zita Moldovan, consilieră pe Georgiana Lincan și protagonistele spectacolului de teatru forum au fost Constanța Nică,Ana Maria Ioniță, Mugurel Gheorghe Nica și Sherin Sara Hilani, din cadrul comunități de romi boldeni din cartierul Colentina, București. Echipa artistică și de cercetare a spectacolului„Eu sunt…” a avut-o drept coordonatoare pe actrița Oana Rusu și a fost formată din Kateluta Vatala, Dana Vlăsceanu și Nicoleta Ghiță.

 

2018
02.04 / SASTI VESTI – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, București
15.05 / EU SUNT… – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, București

2017
05.04 / DIKH TE SASTIMASTAR! („AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA!”) – Liceul Tehnologic „Tase Dumitresccu”, Mizil
06.04 / FERENTARI, SĂNĂTATE ÎN SEVRAJ – Centrul Comunitar „La Stela și Dana”, București

Shopping Basket
RO