ROMACEN

Spectacolul ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei marcheză nașterea unui nou curent artistic – Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de streotipizată în imaginarul colectiv, iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim. (Mihaela Drăgan, 2019)

I- Noi suntem vrăjitoarele. Avem puteri tehno-magice. Reflectăm asupra prezentului. Prelucrăm trecutul. Fabricăm viitorul. Suntem din ce în ce mai puternice.

II- Știm că trecutul crează prezentul, iar ura față de noi și poporul nostru e din trecut, de demult din trecut. În fața opresiunii istorice venim cu o propunere. Chestionează-ți antropocentrismul. Fă cunoștință cu Omul Nou, omul hyperempatic, omul cu conștiință feministă anti-rasistă – o metaforă care reformulează în mod radical monstruosul uber-mensch al secolului trecut.

III- Facem parte din societatea Phenjalipen și împreună deținem secretele noii tehnologii. Deconstruim și hack-uim sistemele de operare ale patriarhatului și ale rasismului eurocentrist. Reinventăm evenimentele traumatice din trecutul poporului nostru rom pentru a ne reda demnitatea și a ne alina traumele transgeneraționale – ne facem singure dreptate.

IV- Credem că salvarea vine din contopirea cu tehnologia. Ne re-apropriem tehnologia. Știm să folosim Tarotul algoritmic. Tehno-clarvederea. Cyber-blestemul. Interfața rom-mașină nu mai este doar o utopie pentru noi. Suntem tehno-vrăjitoarele și suntem post-umane.

V- Avem o viziune emancipatoare. Puse față în față cu prezentul apocaliptic, venim cu un răspuns pe măsura furiei și a puterii noastre eliberatoare: Romacen. Ne revendicăm prin tehno-vrăjitorie un spațiu unde ne putem trăi viața așa cum ne dorim. Dacă prezentul neo-fascist nu ne acomodează, ne găsim singure calea. Welcome avatars.

 

ECHIPA ARTISTICĂ

Text și concept: Mihaela Drăgan 
Cu: Ioana Costea, Mihaela Drăgan, Nicoleta Ghiță, Fatma Mohamed, Zita Moldovan, Anca
Pitaru 
Scenografie virtuală: Cip Făcăeru
Design interacțiuni digitale: Florin Dumitru
Costume și afiș: Gabriella Spriridon
Sound design: Flo Thamer 
Regia artistică: Tina Turnheim

Shopping Basket
RO