Rezistența este o fată care schimbă lumea

parte din proiectul internațional Povești despre Rezistența Fetelor

Deși luptele fetelor sunt aproape sistematic - și adesea intenționat - umbrite și ascunse de vedere, istoria nu va putea șterge niciodată vocile lor.

Compania de teatru independent feminist rom Giuvlipen lansează pe 8 martie primul episod al seriei de monologuri video Rezistența este o fată care schimbă lumea. Parte din proiectul cultural internațional Povești despre Rezistența Fetelor (Stories of Girls’ Resistance), seria spune poveștile inspiraționale, complexe și nefiltrate ale fetelor care ripostează și își imaginează lumi mai bune pentru ele și pentru societățile în care trăiesc. Proiectul global a debutat în noiembrie 2020 și va îngloba un total de 120 de povești spuse în 5 limbi diferite despre fete din 65 de țări care schimbă lumea. Ele vor fi aduse la viață prin artă video, muzică, teatru, cântec, poezie și alte forme de documentare creativă.

12 dintre aceste povești sunt realizate de teatrul Giuvlipen și vor lua forma unor monologuri video performate de artistx* romx.
Ele prezintă lumii istoriile personale ale unor fete și femei tinere din Europa de Est și Asia Centrală, fete care sunt lidere, formatoare de culturi și narațiuni progresiste în țările în care acestea trăiesc. Fetele sunt un model de rezistență politică și personală, luptă împotriva căsătoriei timpurii și împotriva violenței, se agită pentru educația fetelor și pentru drepturile femeilor din comunitățile lor. Eroinele noastre sunt creatoare de mișcări socio-culturale și civice, inovează, schimbă mentalități, legi, inimi și comportamente, contribuind la o lume în care toate persoanele, indiferent de gen sau orientare sexuală, se bucură de drepturi egale.

Între aceste doisprezece povești se regăsesc și patru ale unor artistx și activistx romx care trăiesc în România. Bianca Varga, Nicoleta Ghiță, Georgiana Aldessa Lincan și Julio Elvisey și-au împărtășit experiențele de rezistență artistică și feministă.
Fiecare dintre aceste monologuri video este o posibilitate de a ne uita prin ochii acestora: ce înseamnă, de exemplu, să îți creezi propria emisiune pentru comunitatea ta LGBTQAI+ atunci când nu există reprezentare în mass-media? Cum te simți atunci când faci trap de mare succes pe Tik-Tok, dar încă sunt mulți oameni care „te trimit la cratiță” doar pentru că ești femeie romă în acest domeniu muzical? Cum e să lupți pentru accesul fetelor la educație sau cum un episod de bullying în școală te face să realizezi că vrei să devii actriță și să scrii versuri cu funcție terapeutică? Vă invităm să vă lăsați inspiratx de aceste modele de rezistență.

Monologurile video scrise și coordonate de artista Mihaela Drăgan vor fi publicate, începând cu 8 martie, pe canalele sociale ale companiei Giuvlipen (pe pagina de Facebook și pe conturile de Youtube, Vimeo și Instagram).

*am decis utilizarea acestei formulări pentru a sublinia că unele persoane se identifică dincolo binaritatea de gen masculin-feminin
Shopping Basket
RO