MEMORIA TRANSNISTRIEI

fotografie de Tomas Bachot

Proiectul Memoria Transnistriei și-a propus lărgirea repertoriului teatrului rom din România printr-o producție teatrală nouă („Kali Traš – Frica Neagră”). În continuarea proiectului Teatrul rom nu e nomad!, Giuvlipen reconstituie în „Kali Traš” un episod emblematic, puțin cunoscut şi discutat, din timpul regimului Antonescu: deportarea romilor de pe teritoriul României în Transnistria, în cel de-al doilea Război Mondial, așa cum apare el în memorialistica romă.

fotografie de Tomas Bachot

Scenariul spectacolului se bazează pe o cercetare a memoriei genocidului romilor din Transnistria și are în centru scrierile lui Valerică Stănescu, care descrie experiența unui tânăr deportat alături de familia sa în lagărele din Transnistria. Piesa este scrisă și jucată în două limbi, română și romani (cu traducere în română).

În pofida eforturilor unor organizații și a diverșilor cercetători, deportarea romilor în Transnistria este încă un eveniment puțin cunoscut de către publicul larg. Un studiu realizat în 2015 de TNS CSOP, pentru Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, arată niște date îngrijorătoare: 61% dintre respondenți cred că romii sunt o problemă sau o amenințare pentru România; 26% nu au auzit despre Holocaust; dintre cei care au auzit de Holocaust, doar 18% asociază evenimentul/termenul cu persecuția sau exterminarea romilor și doar 20% cu ghettourile și lagarele din Transnistria.

Shopping Basket
RO