KALI TRAŠ / FRICA NEAGRĂ

„Kali Traš/Frica Neagră” reconstituie un episod emblematic al istoriei recente a României, puțin cunoscut şi aproape uitat în conștiința noastră comună: Holocaustul romilor. Kali Traš (romani,Frica Neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Genocidul romilor a fost recunoscut în mod oficial în România abia în anul 2004.

Spectacolul este realizat în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București și este o producție bilingvă română – romani (traducere în română), adaptare liberă după romanul „Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rom Valerică Stănescu.

Pornim pe urmele unei trupe rome de teatru ambulant din România anilor 1940, în timpul regimului Antonescu şi aflăm treptat ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, în lagărele de la Bug, unde nu ştiu ce îi aşteaptă.

„În „Kali Traš” am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea dar și furia și durerea, pentru a reda o istorie atât de întunecată. Cu „Kali Traš” ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă.” (Mihaela Drăgan)

ECHIPA ARTISTICĂ

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman
Scenografia: Iulia Toma
Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Dramaturgie: Mihaela Drăgan 
Text: Mihaela Drăgan, Mihai Lukács
Regie colectivă

Shopping Basket
RO