Episodul 4

Sclavia romilor în mentalul colectiv. Impactul asupra culturii și identității rome

Moderatoare: Zita Moldovan & Mihaela Drăgan

Sclavia romilor în Țările Române a fost atestată prima dată în 1370 și a durat 500 de ani, până în 1843-1856. A fost abolită acum 165 de ani, dar ce a lăsat ea în urmă?

Împreună cu invitatul nostru, sociologul Adrian Furtună, aducem în lumină fața mai puțin discutată a unei realități istorice contestată, puțin cunoscută și documentată. Ne întrebăm: ce lasă în urmă peste jumătate de mileniu de sclavie? 

În episodul 4 al emisiunii ne readucem aminte ziua de 20 februarie care marchează Ziua Abolirii Sclaviei Romilor în Țările Române și ne întrebăm cum se pot recupera, la nivel colectiv, peste 500 de ani de privare de libertate și ulterior încă aproape două secole lipsite de acțiuni reparatorii cu impact real în cadrul comunității rome.

Care sunt motivele pentru care o atât de mare perioadă istorică a fost consemnată fugitiv sau deloc în cărțile de istorie? 
Ce soluții avem la îndemână să ne răscumpărăm trauma unei istorii greu de îndurat? 
Ce s-a păstrat în memoria colectivă a comunității rome? Repercusiunile economice și psihologice ale sclaviei se resimt și astăzi? 
Despre toate acestea cât și despre efectele pe termen lung ale marginalizării, violenței, stigmatizării, raporturilor de forță din societate, ale unei istorii de dependență socială și economică, le dezbatem în episodul de joi, 25 februarie.

Facem un exercițiu de imaginație și ne întrebăm cum ar fi arătat prezentul nostru fără evenimente istorice ca sclavia și mai ales, cum ar arăta viitorul ideal, în care ne-am vindeca rănile istorice, iar ciclul opresiunilor împotriva noastră se va rupe.

Adrian-Nicolae Furtună este sociolog, absolvent al programului de masterat Cercetare Sociologică Avansată. În prezent, doctorand în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române cu o temă referitoare la memoria socială a robiei romilor. Din 2010 și până în prezent a publicat o serie de lucrări de istorie orală și articole științifice referitoare la robia romilor și la deportarea romilor în Transnistria, dintre care amintim: „Cultura romă între `bărci de carton` și realitate” (2015); „Romii din România și Holocaustul. Istorie, teorie, cultură” (2018); „Sclavia romilor în Țara Românească. Fragmente de istorie socială. Vânzări de copii/ donații. Căsătorii. Cereri de dezrobire” (2019).

Shopping Basket
RO